Saç ekimi için saatlerinizi, günlerinizi belki haftalarınızı alacak şekilde detaylı araştırma yaptınız ve sizin için en uygun saç ekimi kliniğini buldunuz, peki ya sonra?
Dökülen saçlarınızı geri getirmek arzusuyla ve en iyisini bulmak amacıyla kılı kırk yararak araştırdığınız saç ekim kliniğinin önemi kadar, yapılan saç ekimi işleminin daha etkili olabilmesi için işlemden sonra yapılması gereken bakım da o derece önemlidir. Saç ekimi sonrasında yapılacak bakım, beslenme ve dikkat edilmesi gereken hususlar; operasyonun başarısını doğrudan etkilemektedir. Dolayısıyla saç ekimi kliniğini seçerken operasyondan sonra verdikleri saç bakım ürünlerini incelemeniz; saç ekimden sonra sizinle iletişim ve ilgi konularını araştırmanız sizin yararınıza olacaktır.
Saç Ekimi Sonrası Yıkama ve Bakım
Saç ekimi işleminden sonra iyi bir sonuç elde etmek için saç yıkama işleminin doğru ve eksiksiz yapılması çok önemlidir. Saç ekiminden sonra uzmanların önerisi 2. ya da 3. gün saç yıkama işlemine başlanmasıdır. Saç yıkama işleminde amaç 10. Günde ekili alanda herhangi bir kabuk kalmaması ve köklerin alındığı bölgenin iyileşmesini tamamlanmasıdır. Bu süreçte ekim yapılan saç köklerinin yerleşmesi ve tutunması ekimin başarısı ile doğru orantılıdır.
Saç ekimi lokal anestezi ile yapılan bir işlem olsa da operasyon sonrası belirli bir bakım süreci bulunmaktadır. Bu bakım sürecinde hastaların en çok yaşadığı sorunlar kısaca şöyledir:
- Ekim yapılan bölgede yoğun kabuklanma
- Ekim yapılan bölgede kuruluk ve kaşıntı
- Ekim yapılan bölgede akne-sivilce oluşumu
- Donör ya da ekim yapılan bölgede kıl kökü iltihabı (Folikülit)
- Donör ya da ekim yapılan bölgede kızarıklık
- Donör alanın geç iyileşmesi
Ekim yapılan bölgede kabukların temizlenmediği takdirde yeni ekilen saç kökleri nefes alamaz. Böyle bir durumda bu köklerden saç çıkmaz. Bu sebepten yıkama işlemi en az saç ekimi kadar önemlidir. Saç yıkama işlemi çok dikkatli yapılmalı ve doğru ürünler kullanılmalıdır.
Saç Ekimi Sonrası Şampuan
İster saç ekimi yapılsın isterse yapılmasın saç bakımı; kullanılan şampuan, alınan besinler, yaptığımız veya yapmadığımız sportif aktiviteler gibi birbirine bağlı ve çok ciddi önem gerektiren bir durumdur. Saç ekimi tedavisi sizlere kaybettiğiniz saçları kazandırmanın en etkili yolu olmakla birlikte yeni oluşacak saçların bakımı ve ekimden sonra kullanacağınız saç bakım ürünlerin kalitesi ve içeriği en az saç ekimi kadar önemlidir.
Yapılan klinik çalışmalar sonucu, Biotinil-GHK, Oleanolik Asit ve Apigenin birlikte oluşturduğu özel bir kompleks olan Procapil etkin maddesini içeren şampuanlar, minoxidil etken maddesini içeren şampuanlara göre %121 oranında büyüme gerçekleştirdiği gözlemlenmiştir.
Saç Ekimi Sonrası Beslenme
Sadece saç ekimi sonrası değil, rutin yaşantımızda da beslenmemize çok dikkat etmeliyiz. Saçları güçlü tutmanın temel yolu dengeli beslenmekten geçer fakat bazı vitaminlerin saç köklerinin sağlıklı büyümesine, güçlenmesine katkı sağladığı bilimsel araştırmalarla tespit edilmiştir. Dolayısıyla saç ekiminden sonra aldığınız gıdalar saç ekimi sonrası çıkacak saçların güçlü ve canlı olmasını sağlamakla birlikte iyileşme sürecini de hızlandıracaktır.
1- B-Kompleks Vitaminler
B7 (Biotin) ve B12 gibi B-Kompleks vitaminleri, saçın yapısı, kalitesi ve sağlıklı büyümesinde çok önemli bir role sahiptir. Bu vitaminler aynı zamanda saç ve kıl folikülleri de dahil olmak bütün vücuda besin sağlayarak, besin kaynaklarının metabolize edilmesine destek olur. Bu sebepten dolayı doktorlar genellikle hastalarına saç ekiminden sonra B-Kompleks vitamin takviyesi kullanmalarını önermektedir.
B vitamini bakımından zengin besinleri şu şekilde sıralayabiliriz: tavuk, kırmızı et, muz, avakado, esmer pirinç, sert kabuklu yemişler ve yumurta.
2- Çinko
Çinko eksikliği karşımıza saç seyrelmesi ve saç dökülmesi olarak çıkmaktadır. Bu sebepten, saç ekimi operasyonundan sonra çinko desteği alınması çok önem arz etmektedir. Çinko ayrıca; doku onarımında, kollajen üretiminde, hücre çoğalması ile büyümesinde, hormonal dengenin sağlanmasında, vitaminlerin emiliminde ve protein sentezinde de çok önemli bir rol oynamaktadır.
Çinko yönünden zengin olan bazı besinler: kuzu eti, nohut, karides, tüm tahıllar, ıspanak, yumurta ve balık.
3- Demir
Demir eksikliği, çinko eksikliği gibi saç dökülmesine neden olabilmektedir. Demir saçları güçlendirerek saç dokusunu geliştirir, saç köklerine ve saç derisine oksijen ve besinlerin taşınmasına yardımcı olur.
Demirin bu önemli işlevi sayesinde hastaların beklentilerine uygun sonuçlar alabilmeleri daha da mümkün kılınacaktır. Yine aynı şekilde demir bağışıklık sistemini güçlendirdiği için de saç ekimi operasyonu sonrası iyileşme süresi hızlanacaktır.
Demir içeriği yüksek besinler arasında; ıspanak, fasulye, dana eti, istiridye ve dana ciğeri yer almaktadır.
4- E Vitamini
Antioksidan özelliği olan E Vitaminin hasarlı ciltlerin iyileşmesini hızlandırdığı için yara izlerinin geçmesinde çok etkilidir. Ekim yapılan alandaki yaralar iyileştikten sonra, dokuyu yumuşatmak ve kalitesini arttırmak için E vitamini yağı sürülebilir veya E vitamini içeren şampuanlar tercih edilebilir.
E vitamini bakımından zengin olan bazı besinler: badem, avokado, ıspanak, ay çekirdeği ve zeytinyağı.
5- C Vitamini
C vitamini tıpkı E vitamini gibi antiokisan özelliği bulunmakta ve ayrıca kolajen üretiminde rol almaktadır. Bu yüzden C Vitamini yaraların iyileşmesinde çok önemli bir yere sahiptir. C vitamini ayrıca saçların grileşmesinden ve saç dökülmesinden sorumlu olan oksidatif stresle mücadelede de yardımcıdır.
C vitamini yönünden zengin besinleri şu şekilde sıralayabiliriz: Biber çeşitleri, lahana, kivi, brokoli, taneli ufak meyveler ve turunçgiller.
6- A Vitamini
Saç kökleri de dahil olmak üzere insan vücudundaki bütün hücrelerin gelişimi ve büyümesi için A vitaminine ihtiyaç vardır. A vitamini, saçlı deriyi nemlendiren ve saçları sağlıklı kılan yağ dokusuna benzer bir madde olan sebum üretiminde de etkilidir. A vitamini eksikliği saç dökülmesine neden olabildiği gibi, saç derisinin kuru ve kaşıntılı olmasına da yol açabilmektedir (Saç derisinde kaşıntı, saç ekiminden sonra görülebilen geçici yan etkilerdendir).
A vitamini bakımından zengin olan bazı besinler: Havuç, tatlı patates, dana ciğeri, lahana, ıspanak ve balkabağı.